Wednesday, December 22, 2004

Årsbästa, del 6: Mina egna listor



Jag har nu ett tag tjatat om vad andra har tyckt varit bäst i år. Men vad tycker jag själv då? Efter många om och men har jag försökt formulera mig i listform.

Årets bästa album:

Sonic Youth ”Sonic Nurse”
Joanna Newsom ”The Milk-Eyed Mender”
Devendra Banhart ”Rejoicing in the Hands”
Stina Nordenstam “The World Is Saved”

Ja, i år skulle det vara antingen säregna röster eller trotjänande New York-gitarrer. I alla fall i albumform. Devendra Banhart blev otroligt glad över att han fick vara med på listan (se bild ovan).

Självklart finns många av årets låtar på de här fyra albumen, men jag hoppar över dem nedan. Antalet låtar är svårare att smalna av till så få som fyra, det blir 16 stycken, utan inbördes ordning.

Årets låtar:

Vetiver “Arboretum”
Kanske borde Vetiver vara med som ett av årets album, det är svårt att skilja ut en enskild låt. Men det får inte bli för mycket Devendra Banhart-relaterat på albumlistan (både han och Joanna Newsom medverkar på albumet). Och det är något visst med låtar om att besöka botaniska trädgårdar med sin kompis Dwight. Vetiver har än en gång bevisat att det går att göra något bra av den uttjatade treenigheten röst, akustisk gitarr och cello.

Hal “Worry ‘Bout the Wind”
Den här debutsingeln är tillbakalutad och pompös samtidigt, en lysande poplåt. Tidlös. Ett farligt tecken är att jag har hört ”Worry ’Bout the Wind” i tre olika versioner, och det är inte den senast inspelade som låter bäst… Vi får se om Hal infriar löftena eller får studiosjukan och börjar överproducera allt när de ska spela in en hel skiva.

Half Cousin “Half Turn”
Svindlande pop.

The Bees “I Love You”
Också svindlande pop, fast mer romantisk.

Morrissey “First of the Gang to Die”
Morrissey har alltid kunnat skriva både episka låtar och riktiga dängor. Det här är ett exempel på det senare. Etta på Trackslistan, bara en sån sak.

NERD “She Wants to Move” (DFA remix)
Att ta med den här remixen kan tyckas vara ett väldigt smart sätt att på ett enkelt sätt klämma in både Pharrell Williams (i NERD) och James Murphy (i DFA/LCD Soundsystem) på listan. Men det är det inte. Det är bara det att originalversionen av den här låten är dålig och den här versionen är jäkligt bra. Och LCD Soundsystems egen dansgolvsvältare ”Yeah” kommer jag alltid förknippa med veckan innan året blev 2004. Adrian stod precis bredvid ett eurodiscostojande dansgolv i Borlänge och mumlade om att han redan hade laddat ner LCD Soundsystems nya tolva. Han hade till och med hunnit lära sig texten…

Belle and Sebastian “I’m a Cuckoo” (Avalanches remix)
Ännu en remix. Avalanches bäddar in Stuart Murdoch i flöjter och afrikansk körsång. Och 2004 var ett afrikanskt år för mig.

Feist “One Evening”
En av många låtar på albumet “Let It Die” som hade kunnat lega här. Leslie Feist är inte bara en bra tolkare av andra (som Bee Gees ”Inside Out”), utan kan själv också. Precis som Joanna Newsom berättar hon saker, både med sina texter och sin röst.

Interpol “Evil”
Jag pallar inte Paul Banks röst i större doser, men det här är alldeles lagom.

Boom Bip ”Awaiting An Accident” (Lali Puna remix)
Som Billy Rimgard skrev på The Cricket så hade den här kunnat vara med på soundtracket till “Lost in Translation”. Bättre betyg än så kan knappt musik få.

Khonnor “Daylight and Delight”
Också lite känsla av “Lost in Translation”

Air ”Run”
De kom lite i skuggan av andra fransmän, men Jean-Benoît och Nicolas får inte glömmas bort. Det här är Air mitt emellan den lekfulla stilen (”Sexy boy”) och den sorgsna (”Alone in Kyoto” i ”Lost in Translation”). De borde tillbringa mer tid i det gränslandet.

El Perro Del Mar “Party”
Alla borde sjunga ”be bop a lula” så här.

Fibes, Oh Fibes ”Still Fresh”
För stråkarna.

Jens Lekman ”Psychogirl”
Också för stråkarna.

The Perishers ”Weekends”
För vemodet.
Jonas Jarefors

No comments: